HTML

Rezdülések

Friss topikok

"Eet smakelijk!" - avagy jó étvágyat holland módra

2014.07.05. 11:51 Luxlucisz

Holland konyha?

Utólag nem csodálkozom, hogy kedves ismerősöm,- aki több évig kint élt Hollandiában- nem tudott érdemben mesélni a németalföldi konyháról. Három hónapos kintlétem alatt magam is megdöbbenve tapasztaltam, hogy amilyen sokszínű és izgalmas a holland városok többsége (s, itt tekintsünk el a szélmalmoktól, tulipánoktól) - annyira szegényes a kínálat, ha az emberfia az egyetem aulájában vagy egy belvárosi étkezdében szeretné csillapítani korgó gyomrának mérges moraját. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a derék hollandok bizony saját „Mc’Donald’s láncolatot hozhatnának létre az igencsak szénhidrátdús és egészségtelen nemzeti eledeleikből. 

1654590_724478640937402_1735472140306580634_o.jpg

De csak szép sorjában. Első találkozásom a „dáccs” kajakínálattal, az első napok egyikén történt, amikor is városi felfedezőkörútunk után, lelkes társammal együtt, igencsak megéheztünk Ede cityben. „Jó lesz, mert farkas éhesek vagyunk alapon” ráböktünk az első helyre, ami utunkba esett a központban. A parányi beltérben egy hatalmas ezüst automata adagolta a „kipburgert, frikandelt, bitterballent” s még sok mást, mi szemszájnak ingere. Valóban, első ránézésre szemet gyönyörködtető ez a különböző formájú, melegen gőzölgő, bundázott hússzerű készítmény ám ismerjük a mondást, nem minden arany…Egyrészt elmarad a „tömör gyönyör”, tehát még egy magamfajta madárgyomrú teremtés is könnyűszerrel bendőbe küldi a németalföldi konyha ezen remekeit. Másrészt ne lepődjön meg senki, ha két harapás közt beazonosíthatatlan, rostszerű ám, de az élelmi rostokhoz vajmi kevés rokoni szállal kapcsolódó alkotóelemekbe akad, mint a „kroket” esetében. A helyzetet súlyosbítja, hogy a laktató töltelék helyett csak takonyra hajazó, kocsonyás zselatinnal találkozik a gyanútlan fogyasztó, s a legjobb rész marad az olajban kisütött bunda, ami ízletes ugyan, de tudjuk, távol áll az egészségestől. 

1238808_464301847030777_1860591569_n.jpg

Haladjunk tovább a kínálatban!

Bitterballen: az előbbiekhez hasonlatos, valamivel több szakítószilárdsággal rendelkező, golyó formájú húst nem sokat látott „labda”. Laktatósági faktor: elégséges. Inkább uzsonnának való, mintsem ebéd mellé feltétnek.

Frikandel: az abszolút kedvenc! Esetében eltekintettem egészségtelen voltától a különleges ízvilág miatt. Nem véletlenül aggata rám egyik kedves társam a "frikandel-nagykövet" titulust, hiszen embertelen mennyiségben pusztítottam. Valami csoda folytán egy hónap alatt sem sikerült ráunnom, s megúsztam a "frikandel-mérgezésben" elhalálozott státuszt. Őszintébb pillanatomban talán bevallom, hogy közrejátszott a mértéktelen fogyasztásban közrejátszott a gyorsasági faktor is: irány a sercegő olaj, s 5 percen belül kész is az aranybarnára sült ízletes holland specialitás. És hogyan „adjam át a frikandel életérzést?” Kinézetre a virslire hajazó, de annál sokkal laktatóbb. Ízvilága kicsit a délszláv specialitásra, a csevapra emlékeztet, ám hordoz valamit a magyaros virslikolbász aromájából is. Igazán „junik.” 

20140523_143732.jpg

Patat, alias sültkrumpli: már eleve vicces, hogy ezt az „amcsi” találmányt megpróbálják sajátjukként eladni. Vagy inkább a belgáktól koppintani? Egy biztos: normál sültkrumpli íz, valamivel nagyobb hasábokra vágva, mint a Mekiben megszokhattuk, papírsárkány-formájú csomagolással. Ami különleges, az a szószbeli kínálat. Bár meg kell hagyni; a cheedar-sajtos szósz úgy fest a krumpligúla tetején, mint egy citromsárga Legó-kocka megmikrózva…

Evezzünk édesebb vizekre, hiszen a hollandok kiaknázzák a cukor kínálta lehetőségeket is... 

Reggelire például elképzelhetetlen, hogy ne „hagelslag” kerüljön az asztalra. Izé, a kenyérre. Bezony! Az „egérkaki” kinézetű, többnyire fekete-fehér színkombinációban létező készítmény nem más,mint a helyi Nutella. Ízét tekintve viszont kevésbé krémes, inkább mondanám „márcosnak.” Díszítőelemként azonban tökéletes: gyakorta szórom meg vele a kávém tetejére kerülő habrózsát. 

1011097_467163243411304_442139167_n.jpg

Poffertjes: „Sületlen palacsinta, pogácsa alakúra szaggatva.” A képzeletbeli holland-magyar gasztroszótárba biztosan így aposztrofálnám ezt az igencsak szokatlan ízvilágú holland édességet. Gyakorlatilag nyers tésztaízt képzeljünk el,- ezt igyekeznek kompenzálni egy darabka vajjal és némi porcukorral a tetején. Bizonyára averzióim vannak, ám személy szerint, maradnék a nagyi pudingos és főként átsütött verziójánál… 

20140404_142816.jpg

Drop: Valószínűleg a „dáccsok” is érzékelhetik, hogy némileg megosztja az „intörnesönel” közönséget ez a nem mindennapi cukorka?(?). Nem is tudom minek nevezzem: leginkább kőszén, vagy bauxitkreálmány, ami először eszembe jut, esetleg a dízel üzemanyag virágföldkeverékkel… Nem,-kedves lelkes gasztroturista,- nem túlzok egy cseppet sem: elég árulkodóak voltak azok az arckifejezések, amelyeket meg is örökítettek holland kollégáink, amint az udvarias mosolygás után, mindenki eltorzult arccal rohant a mosdóba, hogy megtépázott ízlelőbimbóit némileg regenerálja…

Stroopwafel: No, tudnak azért ezek a németalföldiek! Édesség kategóriában egyöntetűen megszavaztuk ezt a karamelles ostyát abszolút befutónak. Extra fifika: gőzölgő kávé, vagy tea fölé helyezve, pár percen belül megolvad a karamelles töltelék, így a foghiánnyal küzdő kollégák is könnyen fogyaszthatják. Vigyázat: nem túl diétás darab, úgyhogy módjával! Szállásadóink elbeszélése alapján, akadtak, akik hozzám hasonlóan fütyültek erre, s nem csak a nadrágszíjukat kellett eggyel nagyobbra venni, de a bőröndjük  méretét is… Egy tavalyi erasmusos, 20(!) csomaggal tárazott be magának, hogy legyen mit majszolnia otthon is. Ugye meggyőztelek, kedves leendő sztropvaffel-fan?) 

10300120_488734097920885_4185531479739010512_n.jpg

Gasztrotúránk végéhez közeledve nincs más hátra, mint egy gyors konklúzió, s egy ráadás „nagyon holland” íz bemutatása, ez pedig nem más, mint "a sajt".

Nos, mondhatunk bármit a holland konyháról, s kijelenthetjük, hogy a magyar torony magasan veri, de egy biztos: sajtban ők a nyerők! Több ízben is elaléltam, amikor beléptem a „sajtszentélyek” egyikébe Zaanse-Schanban, vagy Amsterdam központjában. Temérdek dizájn, érlelés, ízvilág, de az eredmény mindig ugyan az: kiváló minőség, bámulatosan gazdag aromával. S, az  áraknál is nagyobb gond, hogy melyiket válassza a sajtőrült turista: trüffeles, pesztós, spárgás, csilis, füstölt? A választék végeláthatatlan, s az emberfia ízlelőbimbói egy idő után felmondják a szolgálatot: tehetetlen toporgás, a differenciálás nem létezik többé, hiszen minden esetben két, egymással össze sem vethetően különleges sajtról van szó. 

10156096_484615381666090_4605813417543685727_n.jpg

Az előbbiek alapján javallanám tehát, hogy a 48. tipikus kulcstartó szuvenír helyett legjobb, ha az ember a sajtokra gyúr, s a ruhákra szánt fejedelmi összeg mellett elkülönít egy széfnyi eurót ezekre a nem mindennapi tejtermékszármazékokra. 

 

Jó hír, hogy kedvünkre válogathatunk, s ehhez nagyszerű támpontként szolgálnak a kihelyezett „teszter példányok. A kóstolóval cseppet sem fukarkodik a tehenészlány stílusban sürgölődő kiszolgáló-személyzet: annyiszor szemez(get)hetünk a különféle darabok közt, ahányszor nem szégyelljük. No igen,élelmességből jelesre vizsgázott a magyar szekció, ahogyan a magyar konyhából is. A sajtár mellett, viszont a holland facipő mutat legjobban. 

 

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://luxlucisz.blog.hu/api/trackback/id/tr126474899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

intézetis utcagyerek (törölt) 2014.07.06. 11:21:38

Na és azt tudod-e hogy a frikandel miből van? :)

Patatje oorlog kimaradt, pedig az se semmi kaja!!

Oorlog = magyarul háborút jelent, avagy fél kiló nyers kockára vágott vöröshagymát ráborítanak a kész sültkrumplira :D

vagy az, hogy almapürét és tejet esznek/isznak szinte minden főételhez! Brrr!!!

Llychllyn 2014.07.06. 11:23:32

A dropba én is belefutottam:) A bizarr az, hogy egyesek imádják. Kaptam egyszer egy dobozzal, azzal a ráadás ígérettel, hogy az illető kb. havonta utazik haza, és bármikor hoz még, ha elfogyott, mert ilyet itthon nem kapni, de nagyon finom.

Hát, nem volt az, de azért kedves volt tőle:)

bölcsbagoly 2014.07.06. 11:54:03

embert barátjáról, népet kajájáról...

Roland82 2014.07.06. 11:54:44

En annal a resznel akadtam ki,hogy: "junik"
Tovabb nem birtam olvasni.

elgigante70 2014.07.06. 12:33:01

azért én nem sajnálnám őket. egészségtelen ide, vagy oda, nem nagyon látni kövér hollandot az utcákon. viszont remek kajákat lehet enni, legfeljebb nem hollandot. amúgy meg van egy gyanúm, hogy ez összefüggésben lehet azzal, hogy annyira távol áll tőlük minden fajta rongyrázás, hogy teljesen hiányzik belőlük a kajafetisizmus is.

Thoras 2014.07.06. 12:51:22

@Roland82: Mostanában szokás egyes kifejezéseket angolul, idézőjellel külön kiemelve, magyar kiejtés szerint leírni. Mert azt hiszik jópofa, holott csak modoros és elképesztően idegesítő. Azok használják, akik humort akarnak csempészni a postjukba, de mivel nincs hozzá se elegendő humorérzék, se tehetség, hát marad ez. Csak minek, mert ez a téma pl nem igényli a poénkodást, de hát az egész írás stílusa erőltetett.

Hozzátenném érdekes, hogy süt a cikkről, hogy nő írta, és a rossz női írások pont ugyanezeket a hibákat szokták magukon viselni. Férfiak béna írásairól is érezhető hogy férfi írta, mert azok meg más, de ugyanennyire jellegzetes hibákat sorakoztat fel.

battore · http://www.battore.com 2014.07.06. 13:31:18

két klasszikus jut eszembe:
"- Minek ment oda?"
"- Kinek állhat érdekében?"

Llychllyn 2014.07.06. 14:07:59

@elgigante70: Hollandában én is baromi jókat ettem, amikor úgy alakult, igaz, helyi specialitásból egyedül ezt az iszonyú cukorkát meg a nyers palacsintájukat kóstoltam. A többi meg indiai, spanyol, olasz, argentin stb...

Persze, hogy távol áll tőlük a rongyrázás, rettentő sóher népek, biztos sajnálják rá a pénzt:)

Zuzimama 2014.07.06. 14:12:04

@elgigante70: nem tudom te merre jársz, de én rengeteg kövér hollandot látok...

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2014.07.07. 14:51:08

én imádtam a drops-t. Harlekin, fekete, ánizsos, édes. Úgy hallottam, létezik sós kivitelben is, az kimaradt. Ebből viszont "utánrendelek" amint lehetőségem van rá. Függőséget okoz, és orgazmusközeli állapotba juttat :DDD imááádom! Megvesztegethető vagyok! A karamelles ostya sem rossz cucc. Mondjuk iszonyat édes mind. De azért kibírtam :) Az egérkaka formájú csokis és/vagy színes izé a kenyérre... nutella - utánzat ide, vagy oda, nekem már horror volt, úgyhogy nassként kanalaztam. annyira nem nagy szám. nekem.
süti beállítások módosítása